IN DE SPREEKKAMER

Eleonora is gynaecoloog en ziet allerlei soorten vrouwen in haar spreekkamer, jong en oud, uit allerlei culturen.

Wat valt je op in de spreekkamer?

Nou, ik merk dat de beleving van ongesteld zijn erg verschilt, zowel tussen vrouwen onderling als tussen verschillende culturen. In landen als Spanje of Japan krijgen vrouwen bijvoorbeeld menstruatieverlof, in Nederland zitten menstruatieklachten nog erg in de taboesfeer.

Wat zou je willen veranderen?

Ik zou willen dat vrouwen opener zouden zijn over hun menstruatie. Heb je last van je menstruatie? Praat erover, vaak is er wat aan te doen! Daar komt bij dat menstruatie ook verschilt per levensfase. Het is normaal dat het verandert, onder invloed van hormonen en leeftijd. Bij een jonge meid is het anders dan bij een vrouw van rond de veertig die kinderen heeft. Trek aan de bel als je wordt beperkt door je ongesteldheid. Vaak krijgen vrouwen dan een anticonceptiemiddel als medicijn. Al ligt het gebruik van de pil of een spiraaltje als geneesmiddel bij sommigen gevoelig, daar zou ik graag het gesprek over aangaan.

Soms werkt de pil ook niet tegen de klachten, dan moet er verder worden gezocht. Ik zou willen dat vrouwen wat meer voor zichzelf opkomen, zodat er serieus naar hun klachten wordt gekeken.

Wat zou je vrouwen adviseren?

Er is een gebrek aan kennis over menstruatie en endometriose, zelfs bij collega’s. Het is hoog tijd dat daar verandering in komt. Mijn advies is: laat je voorlichten en vraag door als je denkt dat de arts je niet serieus neemt. Daarnaast is het belangrijk dat vrouwen weten hoe hun lichaam werkt. Het verbaast me vaak hoe weinig vrouwen soms van hun lijf weten. Zorg dat je weet hoe de menstruatiecyclus verloopt, dat je weet wanneer je vruchtbaar bent, bijvoorbeeld. Wees je bewust van je eigen lichaam, dat is belangrijk.

Terug naar ervaringen